Media

Den sista nummer av jakt journalen (Nr4 2016), finns det en artikel av Mikael Grennard ”Jägarmässigheten Haltar

Jag håller verkligen med Mikael om detta ämne. Som jägare är det viktigt att vi noggrant överväger våra handlingar innan vi delar bilder och kommentarer på sociala medier och andra plattformar. Tyvärr har vi sett hur dessa publiceringar kan utlösa kontroversiella kommentarer och skapa spänningar. Även om de flesta jägare har genomgått jägarexamen, kan man undra om vi alltid visar det bästa exemplaret av oss själva online. Ibland kan det verka som om vi angriper varandra istället för att visa respekt och enighet.

Personligen är jag mycket engagerad i vildsvinsjakt, och jag älskar att det är en möjlighet att jaga dem året runt, dygnet runt. Det är något helt unikt inom vår svenska fauna. Tyvärr har jag sett en förändring i attityd bland jägarna när det gäller vildsvin. Ibland verkar det som om vi har förlorat respekten för dessa djur och ser dem som en plåga istället för att uppskatta deras skönhet och värde.

Det finns exempel på artiklar som visar hur vissa jägare inte visar den nödvändiga omsorgen för hur de behandlar vildsvinen. Kommentarerna som följer efter bilderna är ofta talande:

  • “Det är bara klagande. En död gris är en bra gris, oavsett om det är en sugga eller ej.”
  • “Ja, avundsjukan är tyvärr ett faktum.”
  • “Folk orkar fan inte. Han måste vara blind om han inte ser att det är en lovlig gris på bilden, eller så har han världens största bössa!”
  • “Nu vill jag inte se en enda onödig kommentar från dig. Du kommer bli anmäld. Jag är trött på dina onödiga kommentarer hela tiden.”
  • “Jag behöver inte visa bilder på underkäken för att bevisa något. Jag vet själv att jag sköt rätt, och det räcker för mig.”

Samtidigt finns det även en problematik mellan jägare och bönder, där vildsvinets beteende påverkar grödor och skapar konflikter. Samtidigt matar vi vildsvinen genom att köpa sockerbetor från grannbönder som i sin tur bidrar till problemen. Det blir ett onödigt kretslopp.

Ett vanligt missförstånd är att skjuta ledarsuggan skulle minska stammen av vildsvin, men i verkligheten ökar stammen istället. När ledarsuggan skjuts, splittras flocken och gyltorna går i brunst eftersom ingen ledare håller samman gruppen. Dessutom skjuts suggor med kultingar, som jägare ofta antar kommer tas om hand av jakthundar, vilket visar en bristande respekt.

Allt detta kan komma att slå tillbaka på oss jägare. Vi behöver införa sunt förnuft och visa respekt för varandra och viltet vi jagar. Om du känner att du måste dela bilder, tänk noga igenom vilket budskap du vill förmedla med dem. Lika så bör du vara försiktig med dina skrivna kommentarer för att undvika onödiga konfrontationer och spydiga uttryck. Vi borde alla sträva efter att föra en positiv dialog och visa vårt genuina engagemang för naturen och djurlivet.