Slicksten

Slicksten/saltsten är ingen nyhet men den senaste tiden har det kommit upp x antal olika sorters slickstenar från diverse olika tillverkare samt privatpersoner.

Det finns många olika smaker att tillgå exempel, jordgubbe, honungsdoft, majs o sötma, surton, päron osv

En slicksten består av majs ca 60–70% resterande är olika sockerarter men huvudingrediensen är socker.

Om man tittar generellt på den diskussion som pågår i Sverige att man inte ska utfodra vildsvinen med bullar, bröd, wienerbröd    pga av sockret i produkterna. Det finns nog inte en enda jägare som inte har läst att det är förbjudet att utfodra vildsvin, klövdjur med processade livsmedel.

Dessa slickstenar innehåller mer socker än jag slänger ut några limpor bröd vart går gränsen?

Har sammanställt lite hur människokroppen tar hand om socker/glukos.

Kroppens hantering av glukos och fruktos skiljer sig avsevärt. Alla celler i kroppen kan använda glukos som energikälla. Glukos är faktiskt planetens mest använda energikälla. Både djur och växter föredrar att förbränna glukos. Fruktos kan däremot inte användas som energikälla direkt, utan det måste omvandlas till andra ämnen, som sedan kan användas som energikälla (levern kan omvandla fruktos till glukos). Det innebär att glukos är mer effektiv som energikälla (eftersom glukos inte behöver omvandlas eller bearbetas innan det kan användas som bränsle).

Detta betyder i mina ögon att det är bättre att använda glukos som bindemedel i majsstenarna eftersom vildsvinens kropp inte behöver omvandla sockret.

Det finns inga positiva effekter på hälsan av att äta socker. Glukos däremot behövs för hjärnans funktion. Men eftersom kolhydrater i form av till exempel stärkelse som finns i potatis och bröd, kan brytas ner till glukos i kroppen finns inget behov av att äta tillsatt socker.

Enkla sockerarter (monosackarider) är till exempel glukos och fruktos.

Kolhydraterna i maten består av sockerarter, oligosackarider och polysackarider. Sockerarter används som en sammanfattande benämning på mono- och disackarider. De kommer i stort sett bara från växtriket. Men det finns enstaka kolhydrater även från djurriket, till exempel mjölksocker, alltså laktos.

Detta innebär att djuren får i sig samma typ av ”socker” som de är vana vid, dvs deras mag/tarmflora fungerar som normalt.

Om man kollar på de djur som får sockerbetor/bröd mm, så brukar de får ”diarré ” och de får stora problem med tarmfloran. Sockret från livsmedel/sockerbetor som ger mycket energi men lite näring till djuren.
Vad jag har förstått så kan inte djurens magar klarar inte av detta fullo, därför ska man använda glukos istället.

Om man tittar på vildsvinen så älskar de kvickrot bland annat. Kvickrot har högre sockerhalt (glukos) än sockerbetor.

Om man har något annat bindemedel än socker i dessa slickstenar så har man fått fram en underbar produkt.
Dessutom är ett steg i rätt riktning enligt min mening.