Sätt skottet rätt

Som jägare blir man utsatt för olika typer av jaktfilmer. Dessa visar helt otroliga skottscener ena efter den andra. Dessa scener visar hur skotten träffar djuren ena djuret efter den andra faller ihop. I praktiken är nästan omöjligt att detta sker i verkligheten. Filmerna är ihop klippta på ett sätt som är enbart för försäljningssyfte. Därför bör man ta dessa filmer med en nypa salt.
Risken är mycket stor att medelsvensson vill göra detta också och då är risken mycket stor att det blir svåra eftersök också.

Den senaste filmen” vildsvinsfeber 7” är en sådan typ av film. Man blir dok förvånad, i början av filmen när de är på skjutbanan och skjuter på gristavlan. Skotten sitter väldigt långt fram i halspartiet på grisen nästan under örat. Dessutom berömmer man såna skott.
Personligen ser jag att risken är mycket stor att man skadeskjuter grisen och får ett komplicerat eftersök. Ännu en gång ser man att teorin inte stämmer med verkligheten var man ska sätta skotten.
Alla som tar jägarexamen lär sig att man ska sätta skotten i lungpartiet annars så blir man inte godkänd.
Denna film plus många andra jaktfilmer ger oss konstiga signaler.
Filmproducenterna borde tänka till vilka signaler eller konsekvenser kan dessa filmer ge oss jägare. Tyvärr så får man aldrig veta sanningen i dessa filmer, hur många skadeskjutningar samt hur många svåra eftersök som uppkom p.g.a. filmen.
Om man rannsaka sig själv lite, så det självklart att måste skjuta en hel del på skjutbanan innan innan man sticker ut på drevjakt eller åteljakt.

Vildsvinsjakt med träffbild

Vildsvinfeber7_2
Lite anmärkningsverk att man berömmer dessa huvudskott.

Det är mycket viktigt att man känner till anatomin på det djur du ska jaga. Om man tror här sitter lungorna/hjärtat, risken är att du får svåra eftersök. Tro mig det är inte något som man inte vill ha.
Allt för många åteljägare har allt för bråttom att skjuta grisen som har just kommit till sin åtel.

bild10
Skelettet utan kött och blod.

bild14
Kolla vad hjärta och lungor sitter

vildsvin dolt
Tänk på vad du sätter skottet.

Det finns många som envisas att sätta skottet bakom örat för att “spara kött”
Många jägare har fått mycket svåra eftersök.
Tänk på följande att du inte behöver ångra ett skott som du inte ha avlossat. Försök alltid sätta säkra skott och ge fan i att skjuta chansskott.
Hittade en länk till en som har mycket stor erfarenhet men det är du som tar beslutet och att trycka av skottet. Men tänk på att inte ha för bråttom.
Jag måste säga att han är bara intresserad av att få ner grisen inget annat.

Pratade med en slaktare och han sa enligt de regler som livsmedelsverket har så behöver man inte skära/kassera så mycket kött om man använder en kopparkula.
Exempel Lapua Naturalis.
Han sa att man hade gjort skjuttester på vildsvin i hägn och de grisar man hade skjutit med Lapua Naturalis hade gått ca 10m ifrån skottplatsen (skott hjärta lunga)

Något att tänka på till de som vill spara kött.