Majs

Majs – Vildsvinens favoritföda

Det är ingen hemlighet att vildsvin älskar majs. De kan göra nästan vad som helst för att få tag på några saftiga majskorn. Men det handlar inte bara om deras förkärlek till majs, utan även om att förstå deras beteende och spela på det.

När du köper majs är det viktigt att välja kvalitet. Se till att den är fri från stjälkar och andra oönskade rester som kan stoppa upp foderautomaten. Undvik även majs med mycket majsmjöl, eftersom det kan klumpa ihop sig och orsaka problem i automaten.

Det lönar sig alltid att köpa majs i större mängder, till exempel i en storsäck på cirka 500 kg. Priset brukar ligga mellan 5-8 kr per kg. Det bästa är att köpa majs på hösten när den skördas. Väntar man till våren kan priserna öka med 1,50-2,50 kr per kg.

Förvaring av majs är en annan viktig faktor. Personligen använder jag blå plasttunnor med en volym på cirka 120 liter. Jag förvarar dem i mitt kallgarage för att säkerställa att majsen håller sig fräsch och optimal.

En fråga jag ofta får är hur man kan få tag på dessa tunnor. Det finns många annonser på Blocket och priset för en begagnad tunna brukar ligga mellan 100-400 kr. Du kan också kontakta olika industrier i ditt område, de har ofta tunnor till försäljning till ett förmånligt pris eller så får du bjuda på fikabröd.

Normal majs Majs som är skördad för sent

Tänk på att det alltid lönar sig att satsa på kvalitetsmajs. Skillnaden på priset mellan olika säljare kan vara bara 1-2 kr per kg, men kvaliteten och resultatet kan vara avsevärt bättre.

Tyvärr har jag ingen majs att sälja, men jag delar gärna med mig av mina kunskaper och erfarenheter för att hjälpa dig att maximera dina chanser till en lyckad åteljakt.

Mvh Mikael