Tjäran

olika tjära
 

Många jägare frågar mig ofta vilken tjära som är bäst för åteljakt. Svaret är att det faktiskt inte spelar så stor roll. En tjära kan fungera bra på en åtel och mindre bra på en annan. Varför det är så är svårt att säga. Enligt min personliga åsikt beror det på många andra faktorer som påverkar hur en bra åtel fungerar.

Jag har personligen provat olika vildsvinstjäror från olika tillverkare och upplevt varierade resultat. Men nu har jag äntligen hittat en vildsvinstjära som jag tycker fungerar bäst för min åtel. Jag fick möjligheten att prova denna tjära från en tillverkare genom en kontakt hos min kompis i Tyskland, och oj vilken skillnad det blev på åteln. Jag måste medge att jag blev positivt överraskad. Denna tjära uppfyller verkligen mina höga kriterier för effektivitet och kvalitet.

Det finns filmer som visar hur vildsvinen skrubbar sig mot träden, vilket tyder på deras attraktion till tjära.

Det viktigaste är att grisarna känner sig lugna och trygga när de kommer till din åtel. Ha inte för bråttom att skjuta grisen när den dyker upp. Grisarna ska stimuleras genom att få böka och leta efter majsen. Ett tips är att lägga ut halm och göra majshål för att öka lockelsen.

När dessa kriterier är uppfyllda kommer grisarna att stanna i timmar vid din åtel. De kommer att klia och skrubba sig mot tjärträden om och om igen. Då spelar det ingen roll vilket fabrikat av tjära du använder.

Genom att använda den vildsvinstjära som jag säljer genom min hemsida har jag personligen funnit att den är den bästa för min åtel. Du kan locka vildsvin till din åtelplats året runt genom att generöst pensla tjära på trädstammar eller trästolpar för att sprida den karaktäristiska doften. Vildsvinen kommer omedelbart att lockas av den lockande kådadoften och känna sig bekväma att stanna länge vid trädet.

Tjäran lockar sedan till sig vildsvinen eftersom den signalerar att trädet är rikt på kåda, vilket vildsvinen använder mot parasiter i huden.

Vildsvinen gnider sig mer än gärna mot det tjärbehandlade trädet. Använd Grisperssons Vildsvinstjära regelbundet för att säkerställa att vildsvinen alltid lockas till din åtel. Tillsammans kan vi göra åteljakten ännu mer spännande och framgångsrik.

Vänliga hälsningar,
Mikael