Grisarnas syn

I början när jag jagade vildsvinen på åteln så hade jag en rörelse detektor som tändes belysningen (vitt sken) när grisarna kom. Vi sköt ett par stycken grisar på åteln men efter ett tag så upptäckte vi att grisarna hade ändrat sitt beteende, så fort belysningen tändes så drog grisarna. De gick aldrig in i ljusskenet från åtelbelysningen.
Tillbaka till ruta ett….tänk tänk.
Vi byggde om belysningen till fast sken (fortfarande vitt sken). Men det var ingen större hit.
Grisarna gick inte in i skenet dessutom höll de sig borta från åteln…. Tänk tänk….
Denna gången så ändrade vi om till ett grön fast sken och grisarna kom tillbaka till åteln igen.

Frågade min optiker hur vildsvin ögat fungera samt lite vidare forskning på nätet så fick jag fram att det är tapparna i ögat som styr vårt färgseende.
Tapparna är celler i ögats näthinna känsliga för ljusets olika färger. De är inte särskilt ljuskänsliga och därför bara aktiva i dagsljus. Människan och gamla världens apor har tre typer av tappar som är känsliga för rött, grönt och blått. De ger oss möjlighet att uppfatta omkring 500 000 olika färgnyanser.
De flesta nutida däggdjur har bara två slag av tappar, för grönt och blått, och därmed ett sämre färgseende. Hästar och hundar kan bara se en tiondel av de färgnyanser som vi människor kan utskiljas.

Mina funderingar fortsatt, varför är det så, hur bra är grisarnas ögon egentligen, kan grisar se färg? Hittade en bra sida om tamsvin och jag skrev till Svenska Pig och frågade om grisarnas syn.
Här är två svar ifrån dem.

Länk Grisars syn

Länk Vildsvins färgseende