Skott

Allt för många glömmer att verkligen kolla sin bössa om den går rätt. Oj oj skottet tog inte där jag siktade.
Varför då kan man fråga sig?
När jag var på skjutbanan så gick bössan rätt med någon cm överslag.
Många använder samma bössa när de jagar älg och rådjur. Det är inget fel med det men nu sitter du på ca 40m avstånd till djuret samt någon meter upp i luften.
Sen spelar mörkret in sin roll också du har kanske för dåligt kikare som inte släpper in tillräckligt med ljus, för du skall kunna se korset perfekt.
Många säger att de får enorm puls, bössan går upp och ned som en jojo. De har aldrig känt så kraftig puls förut. Trots att man har jagat i många år.

Allt för många jägare har ett kikare som passar till dagsljus, nu ställs det lite andra krav på din kikare.

Du siktar på ett djur som har mörk pälsen samt du har mörk bakgrund runtomkring dig.
Ditt mörkerseende är kanske inte perfekt, ju äldre man är ju mer ljus behöver man för att kunna se bra.
Skillnaden mellan en person som är 18 år och en som är  50 år, är att den äldre personen  behöver 100% mer ljus än en den yngre person.

Viktigt att tänka på om du har skjutit in din bössa med glasögon/linser så använd samma glasögon/linser när du jagar på natten. Risken är stor att skottet tar fel.

Byter du glasögon så kollar om bössan går rätt risken är stor att träffbilden ändrar sig eftersom de nya glasögonen kan ger en annan brytning pga hur de är slipade än de gamla. (korset kan flytta sig)

Åk gärna ut på dagen till åteln och sätt upp en tavla och se vad skottet tog samma sak gäller på natten för att förverka dig att bössan går rätt.

Gris test
Ett litet skjuttest på dagen, visade sig att bössan gick lite fel.
Ca 2cm underslag blev det.
Det är inte mycket som behöv för att få ett eftersök. Avståndet mellan kojan och åteln var ca 40m.

Ju dyrare en kikare är till en viss nivå ju bättre är kvaliteten på kikaren.
Du får vad du betalar för. Några krav du skall ställa på kikaren är att du har belyst kors eller rödpunkt samt att du ska kolla upp skymningsfaktor. Ju högre skymningsfaktor ju bättre är den på natten.

Många vill skaffa bildförstärkare (nattkikare) när man sitter på sin åtel eller när man är ute på åkern. Det är inte så många som vet att man måste ansöka tillstånd hos länsstyrelsen.
Kolla med din länsstyrelse om man måste ha tillstånd, visa har släppt på dessa tillstånd dvs fritt att använda på natten.

Nu vet jag inte hur hårda polisen är om de stoppar dig när du är på väg ut till din åtel/åkermark om du har en bildförstärkare monterad på din bössa.
Som alla vet att man ska ha med sig sin vapenlicens med sig när man har sitt vapen med sig.

En fast åtelbelysning behövs inte något tillstånd.

Eftersom jag har lagt min fokus på åteljakt så anser jag inte att man inte behöver någon bildförstärkare eftersom de allra flesta använder fast grön belysning.

Ett tag var jag mycket intresserad av bildförstärkare men tappade intresset för dessa eftersom jag tyckte att de var för klumpiga.Tekniken går mycket snabbt framåt och idag är dessa små smidiga kikare jämfört för något år sedan.

Dessutom tycker jag att du förlorar jaktglädjen att sitta på åteln om du använder bildförstärkare.

Idag kan man inte undgå att se dessa i varje jakttidning så kan man läsa olika reportage om dessa kikare. Idag har prislappen sjunkit drastisk, prislappen  ca 5000kr och uppåt.
Någon som har fått bra kritik är Yukon Photon 4,6×42 med Extra IR-lampa (Pulsar IR-808S).
Modellerna byter namn väldigt snabbt, här gäller det verkligen hänga med.

Härom veckan (dec 2016) var jag på Skånejakt och kollade på deras utbud på nattkikare, ojoj vad tekniken springer iväg för en. Fick mycket bra services och de visade de olika modellerna för mig.
Jag kan verkligen rekommendera denna butik. www.skanejakt.se

Det är bara att gå ut på nätet och söka efter ”recensioner Yukon Photon”  eller “recensioner bildförstärkare” så får ni väldigt många utlåtande.