En av vildsvinens favoritföda är förjäst majs ”majsbomb”. Ta en 10 L-hink fyll på med majs och vatten. Vattennivån ska vara ett par centimeter ovanför majsen. Viktigt är att hinken inte är helt rågad då majsen kommer att svälla under jäsningsprocessen. Placera hinken på ett ställe med jämn temperatur och inte för kallt. Oftast räcker det med inomhustemperaturen för att jäsningsprocessen ska startas, annars får man bara testa sig fram tills man hittar rätt. Om det blir för kallt kommer processen att avstanna och då är du tvungen att ställa hinken lite varmare, för att processen ska startas på nytt. Efter ett tag kommer det att sluta bubbla och då fyller du på med mer kolhydrater (socker, öl eller liknande). Det börjar bubbla igen, efter 1-3 dagar då är förhoppningsvis processen färdig. Majsbomben är klar när det inte bubblar längre. Det brukar ta ca 1-2 veckor innan jäsningsprocessen är helt färdig. Om du väljer att avsluta tidigare kommer du känna att majsen luktar fränt av jäst men notera att det inte är denna lukt vi vill åt. Vi vill åt en lukt som liknar sött vin och är betydligt sötare än vad jästlukten är.
Lycka till med bomben.

Recept på Majsbomb

Blanda följande i en 10L-hink:

  • 5-6 liter majs
  • 1 paket jäst
  • 1-2 kg socker

Ett litet bra tips är att blanda in lite öl, melass eller anis så får majsen en annan doftkaraktär.
Tänk på att använda naturliga oljor istället för kemiska dofter.

Uppdaterad 2016-07-07